2021. szeptember 5., vasárnap

Félelem

(Anno egy pályázatra pötyögtem [nyilván nem kellett senkinek xD], karakterszám-limittel, azért ilyen kurta-furcsa, de az ötletet szerettem, lehet, hogy majd valamikor kibővítem.)


A királynő és a király mindent megtettek, hogy egyetlen gyermeküket megóvják. Bár birodalmukban béke honolt és biztonság, szívükre különös balsejtelem árnya borult, valahányszor szeretett kislányuk jövőjére gondoltak. Elkeseredésük egészen a közeli erdőben élő varázslónőig űzte őket:


– Segíts őt megvédeni az átkoktól, sérülésektől, betegségektől és minden bajtól és boldogtalanságtól, mik megkeseríthetnék az életét! – kérték tőle.

A varázslónő erre gyógyfüveket morzsolt egy tálba, a felszálló füstködben ezüstösen derengő jóskövek koccantak egymásnak.

– Az ismeretlen… – kántálta fátyolos hangján. – Az ismeretlen az eljövendő rossznak minden forrása. Ki ismeri a rá leselkedő veszedelmeket, ellenük védelmet szerez. Építsetek kastélyt, mi a felhőket súrolja! Zárjátok őt a legmagasabb torony legfelső szobájába, földalatti termekben pedig állítsatok csapdát minden fenyegetésnek, mi ártó szándékkal közelít felé!

Megépült a kastély. Erős kőfalak védték, legmagasabb tornya felhőmezők közé veszett a hósipkás hegyek fölött. Ennek a toronynak a legfelső szobájában, a világ veszélyeitől elzárva élt a királylány. Levendulát szőttek ruháiba és fontak hajának éjfekete hullámaiba, illata messzire kergette a nyomasztó gondolatokat, esténként kamillateát kortyolt, ami távol tartotta tőle a rémálmokat.

A föld mélyébe vájt tömlöctermekben ezalatt sorra ejtettek foglyul minden nyugtalanságot, iszonyt és gonoszságot, mi megsebezhette volna a királylány boldogságát és békéjét: megbűvölt rácsok mögé zárták a sötétben kaparászó neszeket, bilincsbe kényszerítették a legvadabb viharokat és legádázabb szörnyeket.

Ahogy a királylány cseperedett, egyre kíváncsibb lett; tudni akarta, mi rejtőzhet a titokzatos ajtók mögött. Eleinte csak résnyire nyitotta őket. Hamar megtanulta, hogy az ajtószárnyakat, akárcsak egy rémregény lapjait, bármikor becsukhatja, az irányítás az ő kezében van. Lassan minden rémséget megismert és megszelídített, és uralni kezdte őket. Ezután már szinte minden napját odalent töltötte, teremről teremre járt, kopár temetőben sétált a telihold fénye alatt, mérges pókokat cirógatott a tenyerében, törött tükröt faggatott babonákról és balszerencséről, összebarátkozott a háborúval és az éhínséggel. Mohón szívta magába ezeket az élményeket, hisz semmi mást nem látott, nem ismert a kinti világból.

Végül elérkezett a koronázás napja, a nap, mikor a királylány életében először az emberek közé lépett. Borzongatóan szép volt. A bőre hófehér, az ajka vörös, mint a vér, a haja fekete, akár a csillagtalan éj. Ridegkék tekintetéből nyugtalanító hűvösség sugárzott: meglódult a szíve mindenkinek, akire csak rápillantott, mégis vacogni kezdtek a fogaik, remegni a tagjaik, és megfagyott az ereikben a vér. Akkor a királylány felkacagott, nevetésében visszhangoztak a kastély tömlöceinek sötét titkai, és az alattvalók mind menekültek előle.

Rémületes erejével országokat igázott le könnyedén, míg végül hatalma az egész földön körbeért, és az érzés, mely a nyomában járt, beköltözött minden élőlény szívébe. Teltek az évek, a fák virágba borultak, majd didergőn lerázták koronájukat újra és újra. A királylány valódi nevét az emberek és állatok lassan elfeledték, és már csak úgy emlegették: Félelem.

 

 

4 megjegyzés:

  1. Ezt egyébként tanmeseként elolvastatnám minden kedves szülővel, aki hét lakat alatt tartja a gyerekét és nem engedi ki a valódi világba, hogy lássák, micsoda szörnyet nevelhetnek ki belőle (példa: szerény személyem) :Đ. Annak a gondolatnak a széleskörű terjesztése, hogy "az ismeretlen az eljövendő rossznak minden forrása", az egyik leghatásosabb módszer, hogy egyes emberek elhintsék a gyűlölet magjait, mindennel és mindenkivel (!!!) szemben, aki máshonnan jött, más nyelvet beszél, mást tisztel, máshogy néz ki. Mivel ezek ijesztőek az egyszerű embernek, nem ismeri meg soha, a tudatlanság rengeteg sok emberéletbe került, és fog még kerülni a jövőben. A hercegnő összebarátkozása a háborúval és az éhínséggel pedig kicsit az obskurusokra emlékeztet: ők is egyedül vannak, és nekik is egy sötét teremtmény az egyetlen barátjuk. Jobb esetben, ha valaki magányos gyerekként, könyvek, plüssök, filmek, zenék lesznek a társai, rosszabb esetben pedig helyrehozhatatlanok lesznek a károk a lelkében.
    [elnézést a filozofálgatásokért, nem tudom mi van velem]
    [ez lemaradt a pár nappal ezelőtti kommentemnél, de gyógyulj hamar! <3]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még egy példa: az én szerény személyem is. ^^" :D mondjuk nekem ez eszembe se jutott anno, mikor pötyögtem ezt a bigyót, végig azon gondolkodtam csak közben, hogy milyen jó kis rémmesét lehetne belőle rittyenteni. :$ az ismeretlenes meglátásod teljesen-teljesen igaz, tényleg csak annyi kell hozzá, hogy picit más legyél, picit kilógj, és máris potenciális támadási felület vagy sokak szemében. :'( köszönök itt is mindent. ♥♥♥♥

      Törlés
  2. Mesének túl komoly, de a koncepció nem rossz!

    VálaszTörlés