2017. február 9., csütörtök

7



Az előző bigyóban volt egy ilyen mondat: "Credence nem tudta, mik a bűnei." Ehhez pötyögtem 7 db, 100-150 szó közötti, nem összefüggő, de nagyjából logikai sorrendbe rendezett mini-bigyuszt.



Torkosság

Sötét sikátorokban találkoznak, két árnyék a sokat látott, málló falak titkaként, és mikor Credence elhiszi, hogy így kell lennie, árnyéknak és titoknak kell lennie, Mr. Graves azt mondja: "gyere velem, Credence". És Credence megy vele. Mr. Graves biztosan vezeti; "ülj csak le", simítja a vállára a kezét. Credence feszeng. Szép és idegen az érzés, a szék kényelmetlenül kényelmes, túl elegáns; susogó selyemfények, kacér kristálykoccanás, öltönyök, gyöngysorok, a hegedűk dala kesztyűs kézre lehelt csókot visszhangoz. Bor löttyen, akár a vér. Credence szédülni kezd. Mr. Graves rendel neki. Credence sosem látott még ennyi ételt, sosem érzett ennyi ízt. Mr. Graves nem kérdezi, kér-e még; fordul a pincér, a tányéron kelleti magát egy újabb szelet sütemény. Mr. Graves finomabbnál finomabb ételeket ad a szájába, és a fülébe suttog édesebbnél édesebb ígéret-szavakat. Csak Credence szíve az, ami végül mindig éhes marad. 


Bujaság

Fojtó, fekete massza az éjszaka, a takaró jéghidegen tapadó ölelés; Credence átfordul a hasára - bordái közé furakszik egy ágyrugó -, az arcát belerejti a párnába. Zihál, zokog. Némán, mert vékonyak a falak. Anya nem tudhatja meg, hogy megint olyat álmodott. Eleven álom volt, akár egy látomás, egy beteljesülésre váró prófécia - láttalak az oldalamon -; átfagyott csontjait hevíti a meghatottság: Mr. Graves álmodott róla, még azelőtt, hogy ismerték volna egymást. Vágyakozva bizsereg fel bőrén a látomásérintés. Szorosra hunyja a szemét, mintha így elrejtőzhetne a tiltakozó szégyen elől, fogai közé harapja a feslő párnahuzat csücskét, mint egy veszett, kínlódó állat, majd becsúsztatja sebtől, vartól kérges tenyerét az alhasa és a nyirkos lepedő közé. Lüktet és éget a fájdalom és a kéj, ahogy magához ér.


Restség

Suttogva köszönti a reggel, tompa fénnyel, álmos nesszel. Kelni kell. Credence nem nyitja ki a szemét. Érzi az arcán az első napsugarak bágyadt cirógatását; a függönyt Anya évekkel ezelőtt leszaggatta, mikor ő elaludt egyszer. Beteg volt akkor. Most az álmai betegek. Bűnös, gyönyörű kórként pusztítja és élteti az éjszaka sötét titkai közt ébredő vágy satnya, meggyötört testét, és vannak reggelek, mint a mai, mikor különösen nehéz az álmoktól elszakadni. Anya lépcsőn dobbanó lépteinek ütemére verdes a szíve; egyre hangosabban, egyre erősebben, ahogy elképzeli a sajgó fájdalmat a bőre alatt. De elképzeli aztán a bizsergőn gyógyító mágiát is - és csak fekszik tovább lustán, mozdulatlanul. Bűnbe takarja a bűnt, hogy alattuk elrejthesse a varázslatot. Mozdul a kilincs.


Fösvénység

Elfogadja. Mr. Graves sosem kérdezi, adhat-e, megérintheti-e, magához vonhatja-e a testmeleg ölelések zaklatott nyugalmába, és Credence szótlanul dadogva és szívdobogva, meggörbült mozdulatlanságban kap vadul utána. Elveszi. Mohó érzékei reszkető örömébe egyre kétségbeesettebb hittel törleszkedik. Akarja. Magának akarja Mr. Graves minden érintését, egyre többet és többet belőle, elnyúló simításokat, mélyülő öleléseket, végtelen varázslatot, mert Mr. Graves az egyetlen, akitől van mit elfogadnia, elvennie, akarnia. Az egyetlen, aki valaha is adott neki, de ő sem eleget. Soha nem eleget. Akarni tanította őt meg, hogy hogyan kell kérni, hogyan kell merni, arra nem. Mint egy soha nem gyógyuló, elvakart seb, a csillapíthatatlan akarás csendje örök és betölthetetlen hiányra emlékeztet. 


Irigység

Nem találja a gyermeket. Nem tudja megtalálni. Nem akarja megtalálni. Mr. Graves számít rá, a bizalmába fogadta; puha pléd ölelésébe a vacogtató hidegben, és végre értelmet nyernek a mába mosódó tegnapok így, hogy a holnap varázsszikráktól ragyog. És Credence bármit megadna neki; szégyelli, hogy minden kincse az üres markából kipotyogó semmi, de… De ha teljesíti a feladatát, Mr. Gravesnek azután mi szüksége lesz még rá? Félredobja majd, és ő, szürke és apró, de annál súlyosabb kő, zuhanva, gördülve süpped engedelmesen a sárban szétszórt semmi közé. Onnan nézi végig a távolodó varázslatot. Elképzeli a gyermeket. Gyűlöli a gyermeket. Gyűlöli az erejét, a hatalmát, a gyönyörűségét, és bármit megadna, ha átvehetné a helyét. 


Harag

Éber álom. Vörös zuhog, és annál is több fekete, harap az árnyék, ordító szájként, a plafon alápereg, és leomlanak a falak. Kínlódva és tépve zubog a felszínre a lecsupaszodott düh és fájdalom. Az eljátszott bizalom. A félrerúgott kavics lavinát okozott; hangokra omlik és elmossa az arcokat. A sötétség egyre élesebb. Odakint mennydörög. Odabent valaki elsírja magát. Végítélet - ha látná a felgyűlt érzelmek izzó-iszonyú viharát, Anya most biztosan ezt mondaná, és keresztet vetne közben és aztán. Rá. Őt nem segíti már meg se varázsló, se isten - aki mindkettő volt, és még annál is több lehetett volna, mindvégig megvetette, kihasználta. Elárulta.


Kevélység

Fentről lefelé látva milyen más a világ. Milyen aprók és jelentéktelenek a riadtan menekülő emberek - nem is érti, hogyan ejthettek rajta korábban annyi sebet. "Csoda vagy, Credence" - rebegi Mr. Graves, és térdre zuhan, ahogy Credence borult kötelességtudóan le Anya mindenható Istene előtt; a szemében ott ragyog a könnybe foglalt hódolat és gyönyörűség. Milyen apró és jelentéktelen a mulandó hús és elömlő vér börtönébe zárt varázslata az ő szabadsága alatt. Egy mozdulat lenne elpusztítani. Felkapni és eldobni, összezúzni, éppen úgy, mint bármelyik másik apró és jelentéktelen életet, de a szörnyű, tomboló hatalomnak az imádata hízeleg. Rettentő pompájában fenyeget, készen rá, hogy összeroppantsa az egész világot; de őt csak ölelné akkor is, szorítaná magához, mint gyilkos a kést, míg eszköz lenne ismét - mert valójában ő lenne a kés, és Mr. Graves az irányító kéz. 



4 megjegyzés:

  1. Szia! Ez nagyon-nagyon (nagyon, a nyomatékosság kedvéért) szívbemarkoló és gyönyörű lett (megyek a szinonimaszótáramért, mert nincs szókincsem: elbűvölő, elragadó, bámulatos, lenyűgöző, lélegzetelállító, magával ragadó, csodaszép, gyönyörűséges... ja ez már volt...). Úgy, hogyan van. Credence-nek nagyjából azok a bűnei, mint nekünk, csak pechére, ő valóban bűnhődik is miattuk, és ettől olyan kis nyomorult, hogy az ember legszívesebben megölelgetné (és elbeszélgetne anyukával...). Egyetlen bajom van vele, amiről nem tehet, hogy folyton a Creedence Clearwater Revival jut róla eszembe, pedig a karakter egyáltalán nem olyan. (meg mostanában sajnálatos módon dr gonzo és raul duke, de ez a végtelen cinizmusom és ridegségem miatt van, mert gonosz vagyok)
    egyébként gondolkodtam azon, amit a múltkor írtál mr graves karakterével kapcsolatban, és szerintem (de ez tök egyéni vélemény, szóval ne tekintsd tanácsadásnak) könnyebb őt gravesnek nevezni. Mármint grindelwald is átlényegült gyakorlatilag azzá, mert ő egészen másmilyen módon volt ijesztő, mint mr graves, tehát ha valaha arra vetemednék, hogy írjak velük, akkor én elfelejteném grindelwaldot, mert ebben a történetben nem az számít, hogy hívják, hanem az, amit credence-el művel(t). (de, mondom, ez tök egyéni és elég hülye vélemény).
    Szóval, szeretem az ilyen történeteket, főleg az ilyen főbűnöket boncolgató témákat, teljesen magával ragadó volt ismételten a stílusod, de ezt annyiszor mondtam már, hogy komolyan hülyén érzem magam, hogy írod ezeket a csodákat, én meg nem igazán tudok normálisan reagálni rá. Csak gondoltam, jelzem, hogy itt voltam, olvastam és imádtam, és köszönöm, hogy megírtad. Továbbra is várom kis Lorast és azért mr gravest is, ha egyszer mégis megírod. Üdv: mort

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A köszönömre persze nem találni semmilyen szinonimát. :( ♥

      Először amúgy (vizsgák után, buszon hazafelé jött ez a főbűnös ötlet, egyet-egyet pötyögtem minden alkalommal stresszlevezetőként, szóval nem sokat gondolkodtam rajtuk előre :$) biztos voltam benne, hogy nem fogok tudni mind a hét "témához" találni olyasmit, ami illene Credence-hez - aztán végül csak a "restség" volt az, amivel variálnom kellett utólag, és így sem lett az igazi. (jó, meg a "harag" sem tetszik. *befejezi*)

      (Dr. Gonzóra és Raul Duke-ra bevallom, rá kellett keresnem - és nem sokkal lettem okosabb, szóval nem jöttem rá, hogy ők hogy kapcsolódnak Credence-hez. :$)

      Graves/Grindelwald kérdés. Egyáltalán nem "hülye vélemény", amit írtál, ezekben a dolgokban abszolút egyetértek - viszont ha a céljait, meg úgy összességében a Credence-szel való kapcsolatának az indíttatását nézzük, akkor nem lehet elfelejtkezni Grindelwaldról. :/ (Elkezdtem amúgy próbaképpen az egyik itt kapott egyperces-ötletet megírni G. szemszögből, olyan stílusban, ami ugyan e/3, mégsem kell őt a nevén neveznem - fura és zavaros, és a szokásosnál is nehezebben haladok vele, de majd kiderül, működne-e esetleg egy hosszabb történetben is. Az viszont csudajó lenne, ha írtál róluk Te is. *-*)

      Köszönöm-köszönöm rengetegszer - a kisLorasos bigyó (kb paródia lesz, szabályos trollkodás, amit szerencsétlen karakterekkel művelek, jajj. xD) pedig készülget, pontosabban félig készen van, csak a napokban megint odalett a humoros hangulatom, pedig ahhoz az kellene. :( Köszi-köszi mindent!

      Törlés
  2. Szia-szia! :-)

    Emlékszem, hogy én ehhez a picihez nagyon akartam anno írni véleménykét - arra viszont nem emlékszem, hogy ezt végül megtettem-e valahol. Öhm, legfeljebb ismétlem magam. ^^'''

    Az alapötlet, a "Credence és a 7 főbűn" az, amivel engem itt nagyon-nagyon lenyűgöztél. Alapvetően mindig lenyűgözöl, amikor ebben a világban bibliás, istenfélős, templomszagú, vallásos motívumokhoz nyúlsz, mert Credence élete ezek körül forog, és Te ezt olyan gyönyörű érzékletességgel tudod átadni. Imádom. ♥

    A Torkosságban Credence feszengését szeretem, a Bujaságban a szégyenérzetet, a Restségben az álmokat és ezt: "Bűnbe takarja a bűnt, hogy alattuk elrejthesse a varázslatot.", a Fösvénységben az akarást, és azt, hogy még az érintésvágyban is ott lappang a G.-től való félelem, az Irigységben pedig az utolsó mondatnál borzongtam meg. A Harag és a Kevélység a kedvenceim, mert talán az a legelgondolkodtatóbb, hogy vajon a hatalom és az előtört mágia mit tett Credence-szel - és hát erre megadtad a választ. Tulajdonképpen valóságos csoda, hogy Credence ilyen sokáig el tudta fojtani az érzelmeit...

    Összességében tehát imádom ezt az aprókát, a stílusodat, a ritmust adó rímjátékaidat, és azt, ahogyan Credence-t és G.-t ábrázolod. Remélem, jönni fog még hozzájuk az ihlet. ^^

    *nagyölelés*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szörnyen utálom magam emiatt, de hiába várok még napokat, nem fogok tudni ide semmi értelmeset válaszolni. :( Pedig tegnap még a filmet is újranéztem, de az az igazság, hogy már nem is értem, mi tetszett anno annyira benne. :$ Szóval ezt most itt csak megköszönöm, nagyon-nagyon -- sajnálom, de tényleg nem tudok semmi értelmeset hozzászólni, a hirtelen fellángolás után, azt hiszem, mostanra már teljesen kiszerettem ezekből a karakterekből. :(

      Törlés