2017. november 3., péntek

'81.11.03.


Azkaban, emléktöredékek, háború, szülinapozás, almás pite. James és Regulus említés. Boldog szülinapot, Sirius - és bocsánat ezért. :$



(hogy James és Lily élne, ha ők nem lettek volna gyávák szeretni)


Remusnak földillatú volt a haja.

Ezt, ezt az egyet Sirius biztosan tudja.

Remusnak földillatú volt a haja, a fejét Sirius ölébe hajtotta, és zörgött az avar a pléd alatt, ahogy ő elnyújtózott rajta.

– Jó, hogy végre kiszabadultunk kicsit – dünnyögte, Remus földillatú tincseit cirógatva.

(kiszabadul-tunk)

Remusnak…


Jamesnek csálé volt a szemüvege.

Komolyan és szomorkásan csillogtak az örök-vidám bambiszemei, és azzal az átható pillantásával nézett rá, amitől Sirius úgy érezte, mintha gyomron találta volna egy gurkó. Szeretett volna James nyakába borulni, és elsírni neki mindent, ami az elmúlt hetek végtelenjében történt, hogy megőrjíti a tehetetlenség, hogy vannak tervei, de kilátástalan mind, hogy vannak álmai, de hiábavaló mind, hogy hiányoznak a csínyek és a nevetések, hogy talán mégis jobb lett volna, ha soha nem is találkoztak volna, hisz tizenegy évet is csak kibírt nélkülük valahogy, (hogy az öccse... az öccse...), hogy lassan beleőrül ebbe az egészbe, hogy kegyetlenül félti őket, Jamest, Harryt és Lilyt, hogy önmagától félti őket, Remustól félti őket...

– Tényleg nem bízol benne. – Jamesnek nagyon puha volt a hangja, nehogy még azzal is megsebezze.

– Nem tudom. Csak azt tudom, hogy előtte nem tudok titkot tartani. Vele szemben… nem tudom. Gyenge vagyok.

– A szeretet sosem gyengeség. Az ad erőt meg bátorságot meg reményt. Főleg ilyenkor.

– Túl sok időt töltesz Dumbledore-ral.

Akkor még mind a ketten tudtak nevetni.

– Vigyázzatok magatokra.

Ti is.

– Jahm. De tényleg. Tartoztok nekem egy kis Siriusszal, tudod.

– Nem rajtam múlik. – James vigyorgott.

Nem rajta múlott.

Kattantak a zárak, Sirius erre emlékszik.


Kattannak a zárak.

Jamesnek csálé volt a szemüvege. Féltés és elszántság fakult üvegesen az örök-vidám bambiszemeiben. Félelem nem.

Sirius retteg.

ne vegyék el őt, csak őt ne vegyék el tőle
mert mi lesz Remusszal nélküle
mert Remus nélkül mi lesz vele


Remusszal aznap beszöktek a Rengetegbe.

– Dumbledore tud róla?

– Dumbledore mindenről tud.

– Nem szóltál neki. – Csend. Csodálkozó csodálat, aztán a tökéletes csínynek kijáró, elismerő félmosoly: – Kijátszottuk a bűbájokat és az őröket. 

Remus rezzenéstelen nyugalommal szedegette az almás pitéről a töltelékbe ragadt szalvétadarabokat. Meg-megnyalta az ujjait közben.

– Csak örülhetnek nekünk. Nálunk jobban senki nem ismeri az erdőt, és amúgy is én vagyok itt a legveszélyesebb szörnyeteg. – Keserűen nevetett. – A csúcsszörnyeteg a tápláléklánc tetején.

Sirius úgy fordult, hogy ő legyen a csúcsszörnyeteg tetején.

– És ha ránk küldenek egy mérges-morcos auror regimentet, hogy magyarázod ki? Hé, így nem marad benne alma!

Remus ujja bocsánatkérően csusszant Sirius ajkai közé.

– Finom?

– Mhm.

– A magyarázkodást rád bízom. Több a gyakorlatod benne.

– A te ötleted volt. És szülinapom van.

Remus elhúzta a kezét, és felkönyökölt. Fahéjas maszat csücsült ragaszkodón a szája szegletében, és a legszelídebb, legszerelmesebb és legszomorúbb mosolya az ajkain.

– Csak egy ártatlan és szentimentális, csóró vérfarkas vagyok, akinek semmije nincs, mégis mindent szeretne adni annak, akit a világon mindennél jobban szeret, hogy lássa, mi az a minden, aminél jobban szereti. De nem volt jobb ötletem, mint hogy elhozzalak piknikezni ide, annak a fának a tövébe, amelyik alatt először megcsókoltál.

Nézték egymást hosszasan és némán.

Remus orcáin elpirult a nyári szeplők halvány emléke. Susogtak-zizegtek körülöttük a falevelek, és Sirius akkor elmondhatta volna.

Hogy szeretné becsomagolni a mellkasában azt az érzést, és odaadni Remusnak a saját születésnapján, Merlinre, még masnit kötött volna rá, mert világéletében képtelen volt egy normális masnit összehozni, és Remust mindig sikerült vele megnevettetnie.

De nem szólt semmit, pedig Remusnak ez volt az a mosolya, amitől Sirius egyszerre érzett félénk napsütést és könnyű záporesőt a szívében, és nem szólt semmit mégsem, mert ő a szivárványt várta.

hiába

(Mert a háború véget kell, hogy érjen, boldog véget, mert ahhoz túl sok az ígéret, hogy egy megsemmisült pillanatban elvesszen minden.)

hogy mindent elveszítsen

– Elfelejtettem kívánni. Mikor elfújtam a gyertyát. Elfelejtettem kívánni.

– Azt meg hogy lehet elfelejteni? – kuncogta Remus. Melengető volt a tudat, hogy vannak még kívánságai.

– Nem tudom. Téged néztelek.

– És azért felejtettél el kívánni?

Sirius bólintott.

Remus odahajolt hozzá a szülinapi tortává avanzsált almás pite fölött, puszit nyomott a szájára, majd rásimította a tenyerét a szemére.

– Kívánj most – súgta a lélegzete a fülébe.

– Te tényleg elhiszed, hogy valóra válhat?

Hallgatássá mélyült közöttük a csend.

– Igen. Főleg, mivel amúgy sincs szükségem legilimenciára, hogy a legtitkosabb vágyakig lássak a fejedben.

És Remusnak egyszerre volt sós és almaízű a csókja.

– Boldog születésnapot – suttogta, ahogy a zizegő pléden gyöngéden hanyatt döntötte, és Siriusnak megint nem jutott semmi az eszébe, amit ezen a pillanaton kívül kívánhatott volna.

Mielőtt lehunyta a szemét, és hagyta volna, hogy Remus ujjai és szája elűzzék hosszú percekre a lesben lapuló rossz gondolatait (mert ez volt a legnagyobb ajándék, amit magán kívül adhatott), nézte a fák lehulló levelét, és azon gondolkodott, vajon miért csak a csillagoktól kívánunk, falevelektől miért nem, és miért mindig a pusztuláskor kívánunk, miért akkor, amikor elfújjuk a lángot. Amikor kialszanak a fények. Amikor sötét lesz.

esőcsepptől lehet-e kívánni
könnycseppektől lehet-e kívánni

Remusnak földillatú volt a haja. Sirius közéjük bújtatta az ujjait.

Remusnak sós ízű volt a csókja
de kívánni könnycseppektől is lehet
esőcsepptől
tengercsepptől
könyörögni
lehet?

Remusnak földillatú volt a haja. A csókot sem kívánta, gépies szájrapuszi után sietett a fürdőszobába. Egy órán keresztül sikálta, de nem tudta lemosni magáról a dohos halálszagot, betegségszagot, farkasszagot. A bőre sebes volt, mikor kijött a zuhany alól, és menekült az ágyba, a takarót a fejére rántva, ahogy egy kisgyerek rejtőzik el a világ elől a biztonságos, meleg kuckójába.

– Enni se kérsz?

Remus megborzongott. A takarót markolta, görcsösen kapaszkodott, mintha rettegne a pillanattól, mikor ki kell kelnie újból ebből az ágyból, mikor ki kell sétálnia ebből a szobából… oda. Sirius mögé bújt, magához szorította.

– Hozzak valamit?

– Majd. Most csak aludni akarok.

Remusnak földillatú volt a haja, és akkor, akkor Sirius megértette, hogy bármit is tesznek, a háború itt van velük, körülöttük van, bennük van. Szilánkokra hullott valami már régen, és már csak egymásba kapaszkodnak őrült, kétségbeesett hittel. Zuhannak talán. Mindig is zuhantak talán.

– Mondd el.

Remus megrázta a fejét.

Álmában sem fordult felé.

Sirius a lélegzetét hallgatta egész éjszaka, és nem tudta, hogy eljutottak arra a pontra, mikor Remus imádott, érzékeny lelke ezt a sok borzalmat egyszerűen már nem bírja, vagy… És sosem érezte még magát olyan egyedül a közös ágyban.


– Szóval akkor beszéljünk Peterrel… Biztos vagy benne?

Sirius bólintott.


Jamesnek és Lilynek földillatú most a haja. Sirius ezt az egyet biztosan tudja.

A dementorok soha nem vesznek el semmit egészen, mert az üresség nem fáj, csak a hiány.

Egyre mélyebb a csend és egyre hangosabbak a sikolyok benne.

Dohcseppek csepp-csepp-csepegnek, és Sirius elfelejt kívánni.

Nyirkos-nedves, halott ujjak kúsznak vádlón a bőre alá, a súlyos mozdulatlanságban belülről szaggatják, a torkát, mellkasát szorongatják.

Arcuk is van.

Regulusé.

A szeme alatt fekete karikák és lilás erek.

(Kiskorukban gyakran elcsenték az anyjuk szemfestékét, de Sirius erre már nem emlékszik.)

Regulus tekintete fátylon túli üresség.

Rothadó bűz a lehelete.

Mert Regulus sikolt, a kiáltása hangtalan és végtelen, és Sirius hiába szorítja a fülére a kezét, védtelen. Túl kell ordítania, különben beleőrül.

Sirius napok óta ordít, mint a többi őrült.


6 megjegyzés:

  1. *békésen lementi magának ezt a szépséget, hogy akár nethiány esetén is vissza tudja olvasni*

    Szia!

    Hol is kezdjem... öhm, megpróbálok sorban haladni és nem összevissza csapongani, hátha nem keltem túllelkesedett-túlpörgött fangirl benyomását. ^^'''

    Bolond vagyok, de az első számú kedvenc mozzanatom itt nem az avarban romantikázó R/S-kép volt, hanem James "csálé szemüvege" és "örök-vidám bambiszemei". Imádom ezt a fiút.

    Sirius lelkivilágának (vacak szó ez, de biztos érted, mire gondolok) leírása a következő nagy-nagy szerelmem, mert olyan jó, hogy ennyire mély érzésűnek ábrázolod őt (megjegyzem, szerintem ő éppen ilyen Jo néni képzeletében is), és hogy mégsem túlírt ez a pár sor.

    A James-Sirius párbeszédet külön köszönöm. nagyon régóta rágódom rajta, hogyan nézhetett ki ez a dolog, hogy végül Petert választották titokgazdának, és hogy miért nem bíztak Remusban.

    A piknikezés csodaszép úgy, ahogy van, de innen kimásolom az abszolút legcsodaszebb részeket:
    - "elhozzalak piknikezni ide, annak a fának a tövébe, amelyik alatt először megcsókoltál." (az az első csók, jaj ♥)
    - "Remus orcáin elpirult a nyári szeplők halvány emléke."
    - "De nem szólt semmit, pedig Remusnak ez volt az a mosolya, amitől Sirius egyszerre érzett félénk napsütést és könnyű záporesőt a szívében, és nem szólt semmit mégsem, mert ő a szivárványt várta." (hogy tudtál ilyen tökéleteset kitalálni? *.*)
    - "Siriusnak megint nem jutott semmi az eszébe, amit ezen a pillanaton kívül kívánhatott volna."
    - "azon gondolkodott, vajon miért csak a csillagoktól kívánunk, falevelektől miért nem, és miért mindig a pusztuláskor kívánunk, miért akkor, amikor elfújjuk a lángot. Amikor kialszanak a fények. Amikor sötét lesz." (ezt azért, mert már én is ezen gondolkodom... hogy jött ez az ötlet? *irigyel*)
    - "A dementorok soha nem vesznek el semmit egészen, mert az üresség nem fáj, csak a hiány." (jó, tudom, ez már a végén van, de úgy belejöttem a másolgatásba (XD), és úgy tetszik ez a mondat.)

    Nagyon szeretem még azokat a szavakat, amiket szinte csak odavetettél, kósza említés szintjén ("kiszabadul-tunk", "hogy az öccse... az öccse..."), mert annak ellenére, hogy csupán sejtettél dolgokat, ezek vágnak mellbe leginkább, ezek indítanak el gondolatlavinákat az olvasóban.

    Minden Azkaban-említés, minden háború-említés libabőrt idéző, tudod, ettől annyira varázslatos ez a szösszenet. (Meg attól, hogy megint egy olyan ötletet hoztál, ami épp a napokban kezdett motoszkálni bennem: hogy milyen lehetett Sirius legelső szülinapja az Azkabanban, alig pár nappal azután, hogy mindent elveszített. :-()

    Próbáltam negatívumot keresni, mert külső szemmel nézve olyan, mintha a végletekig elfogult lennék Veled, de... hát, az van, hogy Te tényleg úgy ábrázolod ezt a képzeletszerelmet, olyan szavakkal és gondolatokkal, amikért csak rajongani tudok, leesett állal és csillogó szemekkel. Semmi nem akasztott meg az olvasásban, a mondataid gyönyörűek, a karaktereid szintén. Az egész történetet elhiszem Neked egy az egyben. És sajnálom, hogy nem tudom rendesen megfogalmazni, mennyire nagyon-nagyon odavagyok az ilyen keserű-borongós-szomorkodós-megkönnyezős írásaidért... *befejezte*

    Köszönöm az élményt, köszönöm, hogy idén is eszedbe jutott a hivatalos Sirius-szülinap, és bocsi, ha összefüggéstelenül fogalmaztam néhol. :-$

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *megköszöni itt is*

      Köszönöm! ♥♥♥ Köszönömköszönömköszönöm! ♥♥♥ Tavaly óta várakozik ez a bigyusz, se akkor, se idén nem voltam benne biztos, hogy jó lesz-e így, érthető lesz-e így, olvasható és szerethető lesz-e így. :$ Szóval köszönöm. Még sokszor. Nagyon. ♥

      James. Róla itt nagyon-nagyon nehéz volt írnom, mert... *nagy levegő* mert szörnyeteg vagyok, és eredetileg bővebben is ki akartam térni arra a pillanatra, mikor Sirius meglátta őt a földön fekve, élettelenül - de aztán rájöttem, hogy azt az érzést képtelenség lenne leírni. Szerintem ő sem fogta fel soha igazán. :( Lényeg: a csálé szemüvegtől nekem határozottan sírós hangulatom lesz ezek után mindig, ha így képzelem el őt. :(

      Siriushoz szerintem ilyenkor költök hozzá túl sokat magamból. :$ Az én Siriusomban rengeteg-rengeteg kusza és zaklatott érzés kavarog, amiknek a többségét nem tudja/nem meri kifejezni, kimutatni - Remusom mindenesetre pont ezért szeretett bele. :$ Öhm, tényleg rám lehet szólni, ha nagyon kiforgatom önmagukból szegény fiúkat. :D

      Az első csókos mondaton meg a szivárványoson is nagyon gondolkodtam, hogy kihúzzam-e, mert túl nyálasnak éreztem őket. :D A mikor-miért kívánunk rész nem tudom, honnan jött - igazából azok is ilyen utólag hozzáírt sorok, mint a "kiszabadul-tunk" és társai. :$ Jó, ennyit arról, hogy "értelmesen válaszolok". Bocsi. :$

      Köszönök nagyon mindent, és sajnálom ezt a semmilyen választ -- ilyenkor gondolj arra, hogy olyan vagyok, mint Siriusom - belül csupa érzelem, kívül meg, hát... vagy semmit nem tudok mondani, vagy nem futja többre pár üres köszönömnél. :$

      Törlés
  2. Várható még új történet vagy ne is reménykedjünk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várható, igen - addig olvasgassatok (és kommenteljetek, kérlek - fontos a lelkesítés) téli és/vagy karácsonyi R/S apróságokat itt. :)

      Törlés
  3. Sziaa ^^
    Hát ez is valami fantasztikus volt <3
    Annyira érzékletesen tudod leírni a boldog pillanatokat is szomorúan és a szomorúakat is valahogy boldogan, hogy az valami eszméletlen. Gyönyörűen és vers-szerűen írod a történeteket, nagyon szeretlek olvasni. Nagyon szép volt a keret a földillatú hajjal, amikor James és Lily hajáról volt szó az felért egy pofonnal . Egy szó mint száz, egyik írásodban sem tudok hibát találni <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *villámválasz és nagyölelés gyorsan itt* Köszönömköszönöm. ♥ Hogy itt vagy, hogy olvasol, hogy írsz, mindentköszönök. ♥ Szerintem ez a bigyusz így utólag az egyik kedvencem (:$), és nem tudom leírni, milyen érzések kavarognak bennem most, hogy ilyen megnemérdemelten kedves szavakkal emlékeztettél erre. Kicsit sírós, kicsit szomorkás, mégis olyan simogató. Nosztalgia. Kellett most a lelkemnek. Köszönöm. ♥♥♥

      Törlés